Дистанционното обучение задълбочи образователните неравенства, влоши знанията на голяма част от

...
Дистанционното обучение задълбочи образователните неравенства, влоши знанията на голяма част от
Коментари Харесай

Въпреки очакваната нова COVID вълна: МОН зове за максимално дълго присъствено обучение |

" Дистанционното образование задълбочи просветителните неравенства, влоши знанията на огромна част от децата и заплашва да усили броя на отпадащите от просветителната система. Това се случи макар напъните и бързата акомодация на учителите и шефовете, незабавните нормативни промени и обезпечаването на електронни устройства и интернет със средства на държавата, учебните бюджети, общините и голям брой донори. " Това установи служебният управнически екип на Министерството на образованието и науката в разбор, показан през днешния ден пред медиите на конференция от служебния министър проф. Николай Денков.

Как да стартира новата образователна година наесен, когато се чака България да е в разгара на нова Коронавирус вълна?

Според позицията, показана от служебния министър, " е належащо е да се подсигурява оптимално дълго присъственото образование през идната образователна година ".

Анализът

Според него преимуществата от обучението в електронна среда от разстояние са надалеч по-малко от минусите.

Изброените дефекти са следните:

- в по-малко от половината учебни заведения в големите градове (43.5%) всички деца имат достъп до интернет, в селата този процент се " срутва " на 12.5%;

" Неравният достъп до  отдалечено образование се потвърждава и при сравнението на другите видове учебни заведения - всеки пети ученик в професионалните гимназии няма достъп до електронни устройства и интернет, а в тези институции се образоват към 50% от гимназистите. "

- над половината родители признават, че нямат или имат недостатъчни умения да оказват помощ на децата си при електронното образование, което въздейства отрицателно изключително при по-малките;

" Така огромните неравенства между възпитаници, чиито фамилии разполагат с техника и имат умения да работят с нея, и такива без достъп до устройства и интернет, се задълбочават. "

- към средата на юли т. година 43 хиляди възпитаници към момента не разполагат с устройство, а 34 хиляди деца нямат интернет;

- съгласно 40% от учителите и близо 60% от шефовете знанията на учениците са се влошили по време на отдалеченото обучение;

" Освен от усложнения електронен достъп, това значително е разследване от намалената мотивация и ангажираност на учениците. Самооценката на децата съответствува с наблюденията на техните преподаватели. Данните ясно демонстрират съществено утежняване на ангажираността измежду всички групи възпитаници. "

- покачват се отсъствията - всеки втори преподавател споделя, че част от учениците постоянно не са участвали до дъно в онлайн часовете, а всеки трети е имал постоянно отсъстващи възпитаници.

" Проблемът е сериозен в дребните градове и в селата – там във всяко пето училище постоянно участват в онлайн часовете под 60% от учениците. Според данните на цифровата платформа shkolo.bg, която поддържа електронните дневници на 1700 учебни заведения, неизвинените отсъствия са със 70% повече спрямо предходната година. "

- усилва се рискът от прибързано отпадане на възпитаници от просветителната система;

" Без живия контакт с учителите учениците от уязвими групи освен губят мотивация и ангажираност и изостават с образователния материал, само че и отвикват да учат и да поддържат връзка. Поради тези аргументи те са застрашени да не се върнат в учебно заведение. Ако от 2018 година до 2020 година междинният % на децата, обхванати от просветителната система, се повишава с към 0.4 процентни пункта годишно, то през 2021 година остава непроменен - необхванатите са приблизително 5% от децата сред 5 и 16-годишна възраст. Ако не бъдат подхванати ограничения за инспектиране на Механизма за обхват, се чака утежняване на този индикатор през идващите години. Най-висок е процентът на децата отвън обучение в областите Шумен, Сливен и Хасково. "

- отдалеченото образование е довело до по-голямо напрежение измежду учителите и по-високи равнища на професионално прегаряне. Над 40% от педагогическите експерти декларират, че се затрудняват при онлайн преподаване на постоянно отсъстващите и неангажирани деца.

Посочените преимущества са:

- България съумя да организира образователния развой по този начин, че да няма пропуснато образователно време. Това отличава нашата страна от доста европейски страни, чиито възпитаници останаха извън образователния развой в продължение на месеци;

- учителите и учениците към този момент употребяват доста по-активно нови технологии;

- педагозите ползват новаторски способи на преподаване и персонализират часовете съгласно потребностите на обособените ученици;

- доста интензивно са взели участие в процеса и просветителните посредници.

" Анализът на резултатите от образованието от разстояние в електронна среда води до безапелационен извод: належащо е да се подсигурява максимално дълго присъственото образование през идната образователна година " - пишат от МОН и прибавят, че за целта служебният екип на МОН към този момент предприе значими краткосрочни дейности. Едно от посочените е провеждането на осведомителна акция за повишение на каузи имунизирани срещу COVID-19 учители и непедагогически личен състав в детските градини и училищата.

Служебният управнически екип дава обещание до края на лятото да актуализира насоките за безвредно присъствено осъществяване на образователните занятия.

Едновременно с това - твърдят от МОН - се прави нужното за обезпечаване на по-добри условия за осъществяване на образование от отдалеченост, в случай че това се наложи. На първо място те слагат задоволяването на потребностите от електронни устройства и обезпечаването на интернет връзка.

Необходимо е и учениците да наваксат пропуснатото. В тази връзка от министерството слагат фокуса на вниманието върху децата от фамилии с нисък  учебен и социално-икономически статус, от селски региони и тези със усложнения с образователния материал. Оттам настояват, че за тях би трябвало да се обезпечат присъствено образование, спомагателни занимания по учебни предмети, самостоятелна поддръжка от експерти. " Затова инвестициите в действия в поддръжка на учениците с пропуски да са измежду първите, които ще бъдат направени по новата европейска програма „ Образование “ 2021-2027 ", пишат от МОН.

Служебният екип предлага и създаването на национална стратегия за превъзмогване на пропуските на най-уязвимите възпитаници вследствие на обучението от отдалеченост. " Тя би трябвало да адресира аргументите за намалената ангажираност на учениците, да обезпечава спомагателни занимания и просветителни запаси, както и да поддържа развиването на умения у учителите и посредниците ", изяснява министерството.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР